[2019] Domboldal takarítás

Idén is volt domboldal takarítás

‎Ismét nagy létszámmal és még annál is nagyobb lelkesedéssel gyűlt össze csapatunk apraja nagyja, hogy templomunk környékét és otthonunkat megszépítse. Az alábbi írásban ebből kaphattok egy kis beszámolót.


A szombat délelőttönként a Kálvária templom mellett kutyát sétáltató embereknek először talán a motoros kasza berregése tűnhetett fel, mely azért még nem egy különleges esemény főleg ilyenkor tavasszal. Ahogy azonban egyre közelebb értek a jól ismert dombhoz a háttérből egy sokkal különösebb zaj is társult a motorhanghoz. Vidám gyerekzsivaj és kiabálás hangzott a templom melletti lejtőről, melynek a forrása nem meglepő módon egy csapatnyi gyerek volt. Ha kicsit jobban megnézte őket az arra járó akkor képedt el azonban csak igazán, hiszen ezek a gyerekek a közöttük feltűnő néhány felnőtt és fiatal utasításait követve jókedvűen szaladgálva tisztogatták a tél folyamán rendesen eldzsungelesedett domboldalt. A bámészkodónak az is feltűnhetett, hogy a munka amolyan jól szervezett káosz módjára zajlott, hiszen míg a motoros kasza a gazos aljnövényzetet irtotta, addig a nagyobbak a lépcsőket seperték és a levágott zöldhulladékot és leveleket gereblyézték kupacokba, a kisebbek pedig ezeket a kupacokat juttatták a kijelölt konténerbe, valamint a gaz alól előbukkanó szemetet szedték össze. Ilyen rendezett összevisszaság csak egyet jelenhet: az 51. Sík Sándor cserkészcsapat éves domboldal takarítását.

Ha kicsit tovább merészkedik és felsétál a lépcsőn- kikerülve a nagy lendülettel és általában teli kézzel fel alá vágtató kiscserkészeket – azt is észrevehette, hogy a Kálvária templomban is szorgos munka folyik. Az ide járó közösségek munkálkodtak azon, hogy ne csak templomunk környéke, de annak belseje is gyönyörű tisztasággal várja a Húsvét ünnepét. Óriási létrákról porolták a templom legfelső sarkait is, porszívók sivítottak és ablakok lettek csillogóan tiszták.

Ahogy az ember tovább sétált a Karmelita utcán, talán kicsit megkönnyebbülve, hogy végre maga mögött hagyta ezt a tisztogató forgatagot, feltűnhetett neki, hogy a Martineum Felnőttképző Akadémia udvaráról is zajok szűrődnek ki. Ha bekukucskált azt is láthatta, hogy az itt található cserkész csapatotthonnál is serénykednek az emberek.

A hagyományos húsvét előtti domboldal takarítás része most már sok éve az otthon rendbetétele is. Ez kevésbé izgalmas és inkább alapos munka, így ez valahogy mindig a nagyobb lányokra, illetve a segítőkész anyukákra marad. Így történt ez idén is. A cserkészotthon környékének rendbetételébe természetesen korosztálytól függetlenül mindenki lelkesen bekapcsolódott.

Az otthonon belül először inkább az aprólékos munkákat végezték el a lelkes takarítók (poharak, szekrények kimosása, rendbe rakása, mosdó kitakarítása), majd a sok éve ide-oda rakosgatott tárgyaknak kellett végső helyet találni. Néhánytól sajnos – nehéz szívvel bár-, de eljött az idő végső búcsút venni. A legtöbb időt és energiát a pakolás vette el, maga a takarítás már gyerekjáték volt. Nagyon jó érzés volt a felmosott csempe felszáradására várva benézni az ablakon, és látni az elvégzett munka gyümölcsét.

Ez úton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki csak egy kicsit is segített és feláldozta a szombat délelőtti pihenését, hogy csapatunk otthonát és annak környékét megtisztítsa.  Valamint külön gratulálunk a Hiúz és Levendula őrsöknek, akik a legnagyobb arányban vettek részt a takarításon. Jutalmukat egy pizza formájában a következő őrsgyűlésen vehetik át!

A domboldal takarításon készült képekért kattints ide.