Decemberi kalandozások

Téli tábor

Karácsonyhoz közeledve, december közepén tartottuk meg a téli táborunkat. Az előző évektől eltérően most nem utaztunk el, ugyanis Szombathelyen a Reményik Sándor Általános Iskolába költöztünk erre a hétvégére.

Péntek délután volt a megbeszélt találkozó, az osztálytermek kezdtek megtelni polifoamokkal és hátizsákokkal, a fiúk a földszinten, a lányok az emeleten rendezkedtek be. A tábor kezdeteként felvontuk a zászlót, elénekeltük a Cserkészinduló első versszakát. Ezt követően vacsora, majd tábortűz következett az esti programban. Az énekek és játékok között az őrsök meseerdőben jártak, ahol egy csillaggal találkoztak, aki lepottyant az égből, és a cserkészektől kért segítséget, hogy hazataláljon.

A második nap reggelén mindenki korán talpon volt, a reggelit követően nyolc csapatra oszlott a társaság, mert délelőtt akadályversenyt rendeztünk a környéken. A friss levegőn változatos és olykor kihívást jelentő feladatokat oldottak meg közösen. A fiúk volt, hogy ajándékot csomagoltak egy kézzel a lányok irányításával, a csapatok összeszedték a mézeskalács tésztához szükséges alapanyagokat, különböző nyelveken párosították össze a Boldog Karácsonyt feliratokat, Luca napi szokásokat ismertek meg, hogy csak párat említsek az állomások közül. Az állomások teljesítése után a csapatok visszatértek az iskolába, ahol megebédeltek, majd egy rövid csendespihenőt követően folytatódtak a programok.

Először dalokat tanultunk, utána korosztályok szerint mindenki a saját rajával külön programon vett részt. A legkisebbek valamint a kiscserkész korosztály forgószínpad szerűen négy helyszínen foglalatoskodtak. Volt, aki mézeskalácsot sütött és díszített, amíg a többiek képeslapot festettek, ragasztottak vagy karácsonyfát készítettek egy darab ágból és anyagcsíkokból.

A Jézuskavárás történetét is felevenítettük bábjátékkal, együtt meséltük el a kis Jézus születésének történetét. A cserkészek raji csapatépítő játékokat játszottak, beszélgettek, , a kószák szabadulószobában jártak, ahonnan sikerrel ki is jutottak (de nem sokon múlt:).

6 óra körül átsétáltunk az idősek otthonához, ahol karácsonyi dalcsokorral örvendeztettük meg az ott lakókat, majd folytattuk utunkat a Kálvária templomhoz, hogy a szombati szentmise keretein belül mi is a betlehemi láng hordozóivá válhassunk. Ahogy közeledett az este, minden őrs egyre izgatottabban várta a tábortüzet, ugyanis műsorral készültek, mivel a csillagot sehogy sem tudták hazajuttatni. Azt a feladatot kapták, hogy egy-egy ország szokásaival próbálják meggyőzni őt, hogy maradjon a Földön. Bár a sok idegen országban nem érezte jól magát, a csúnya karácsonyi pulcsi verseny, a játékok és vidám nóták hatására csatlakozott a cserkészekhez, akik befogadták őt és a karácsonyfa tetején rátalált az új otthonára. A tábortűz után az esti ima keretében kívánunk egymásnak jó éjszakát.

Vasárnap délelőtt korcsolyázni indultunk a Műjégpályára. Kicsit több mint egy órát siklottunk a jégen, ki összekapaszkodva, ki bátran suhanva, vagy néha esve-kelve, de a kipirosodott arcok és a jókedv töretlen maradt.

Az utolsó közös programunk ebéd után egy kahoot kvíz volt , utána pedig a rendrakás és a takarítás következett, hiszen mindig igyekszünk legalább úgy hagyni magunk után a táborhelyszínt, ahogy találtuk. Elkészítettük a csapatfotót, majd elbúcsúztunk egymástól, a csillagunkat pedig a szívükben vittük haza és őriztük tovább az ünnepekre.

Bejgli lemozgó túra

December 27-én reggel gyülekeztünk a Szent-István szobornál, majd Velemben letettük az autókat és elindultunk a már hagyománnyá vált bejgli lemozgó túránkra szülőkkel,barátokkal együtt. Az utunk első megállója a Szent-Vid kápolna volt, ahol megcsodáltuk a kilátást és összevártuk egymást. Szuper időben folytattuk az kirándulásunkat, a Hörmann-forrás parkolójánál a legfiatalabb korosztályból is csatlakoztak hozzánk. Innen együtt túráztunk fel az Írott-kő kilátójához, ahol elfogyasztottuk a maradék karácsonyi süteményeket (bejgliket). Lefelé már gyorsabban haladtunk, jókat beszélgetve értünk vissza Velembe, ahonnan felfrissülve indultunk haza ebédelni.