Az ÚKR azaz az Új Kommunikációs Rendszer az 51. Sík Sándor cserkészcsapat hatékonyabb belső kommunikációjának és tudatosabb információáramlásának elősegítésére szolgáló rendszer, amely az 51siksandor.hu domain névhez tartozó nonprofit Google Workspace nyújtotta lehetőségeket kihasználva jött létre.

Áttekintés

Az új kommunikációs rendszer a csapat hierarchikus felépítését fogja lekövetni, azaz a legkisebb egysége az őrs lesz, amelyeket a korosztályonként rajokba egységesít és végül az összes rajt valamint pár kiegészítő csoportot összefogásával jön létre a legnagyobb egység az úgynevezett mindenki.  Ezzel biztosítva a már jól megszokott mindenki levelezőlista működését, azonban lehetővé teszi a csapat kisebb egységeinek külön külön történő címzését, egyedi esemény-naptárak létrehozását. Az egységek egymásba ágyazásával megkönnyíti az egyes egységek tagjainak naprakészen tartását, mivel, ha valaki tagja az egyik őrsnek, az automatikusan tagja lesz az őrsöt magába foglaló rajnak és minden feljebb lévő egységnek is. 

Néhány kivételtől eltekintve, minden egységhez tartozni fog egy levelező lista és egy eseménynaptár is. Mind a levelezőlisták, mind a naptárak építenek az egységek hierarchikus felépítésére, így a tagság és a hozzáférések kezelése ezen funkciók esetében az őrsvezetők feladata lesz. Némely egység rendelkezik saját Google Drive mappával is, azonban ezekhez alapvetően csak az egységek vezetői férnek hozzá, akik szükség esetén adhatnak hozzáférési jogot bizonyos almappákhoz.

Az ÚKR Tagi egységeinek pontos felépítését és az egységekhez tartozó funkciókat a következő ábra írja le.

Levelezőlisták

A levelező listáinkat próbáljuk minél jobban lezárni és védeni mindenféle keresetlen üzenetektől, ezért bármelyik levelező listára csak olyan e-mail címről lehet levelet küldeni, amely legalább egy, az ÚKR-ben szereplő listának tagja. Amennyiben valaki, az ÚKR-en kívülről szeretne kapcsolatba lépni a csapattal, azt az info@51siksandor.hu címen tudja megtenni. Erre a címre érkező leveleket a hozzárendelt cserkészek látják csak.

Naptárak

A levelezőlistákhoz hasonlóan minden egységnek lesz egy saját naptárja amit csak az egység tagjai érhetnek el. Az őrs naptárját az őrs tagjai, a raj naptárját az összes rajba tartozó őrs tagjai, a közös naptárat pedig mindenki látni fogja. Az egységekhez tartozó naptárak csak az egység tagjaira vonatkozó eseményeket fogják tartalmazni. 

Ahhoz, hogy valaki hozzátudja adni az általa elérhető naptárakat a saját Google fiókjához, az alábbi linken található oldalon kell a jobb alsó sarokban található +GoogleNaptár feliratra kattintani. Fontos, hogy ha bekerülsz egy új egységbe, akkor ezt a lépést meg kell ismételni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ki tud felvenni a mindenki listára?

Az új rendszerben, ahhoz, hogy a mindenki listára kerülj, valamelyik alegység levelezőlistájának tagja kell hogy legyél. Ilyen alegység lehet valamelyik őrsi, vagy raji lista vagy a szülők lista. Így a legvalószínűbb, hogy az őrsvezetőd tud segíteni ebben. Ha CSAK a szülők listára szeretnél felkerülni azt kérlek az info@51siksandro.hu e-mail címen jelezd.

Nem látom az őrshöz tartozó naptárat, mit tegyek?

Látogass el a NAPTÁRAK oldalra, majd kattints a jobb alsó sarokban található +GoogleNaptár feliratra. HA a felugró ablak nem ajánlja fel azt a naptárat amit szeretnél elérni, akkor nincs hozzáférésed ahhoz. Ilyen esetben fordulj az őrsvezetődhöz, vagy a csapat kommunikációs vezetőjéhez.