Cserkészszemmel – Harkay Gabó

[S01E02]

Harkay Gabó

A többség sokáig talán csak Eszti, Emi, Ági és Bence anyukájaként tekintett Rá, az utóbbi időben azonban egyre inkább láthatóvá válik mindenki számára az a rengeteg segítség, amit a csapat Tőle kap. 2018 szeptemberétől Ő vezeti az Őrsvezetők Őrsét, az alábbi interjúban erről is mesél. Meg még arról is, hogy mi miatt kezdett cserkészkedni, mik a meghatározó élményei cserkészként, mi a kedvenc cserkészdala, és hogy mit (vagy inkább kiket) köszönhet a cserkészetnek…

Olvassátok szeretettel interjúnkat Harkay Gabóval!


  1. Mióta vagy cserkész? Minek hatására kezdted a cserkészetet?

Az akkori keszthelyi káplán, Somogyi Imre hatására kezdtem cserkészkedni. Ő volt az ifi csoport vezetője, emellett a cserkészcsapat helyettese is. Ő vonzott be engem, meg pár lányt a csapatba, így alakult meg az első lány őrs. 1990. tavaszán kezdtem járni őrsgyűlésekre, de csak 1991. június 1-én tettem fogadalmat.

  1. Csapatunk nagy része felnőttként ismert meg. Mesélj a korai cserkészéveidről, meghatározó cserkészélményeidről!

A keszthelyi csapat anno vízicserkész csapat volt, így az újjáalakulást követően kezdetben sokat eveztünk, nyaranta a hétvégéket a vízitelepen töltöttük. Rengeteget kirándultunk, csak úgy, ha kedvünk szottyant rá, nagyobb vezetők nélkül is. Minden nyáron a csapattáboron kívül voltak őrsi táborok is. A zászlólopás nem csak más csapatok ellen ment 😊, mi lányok is próbáltuk a fiúk őrsitáborából megszerezni a zászlót és fordítva. Meghatározó élmények voltak a vezetőképző táborok, akár jelöltként, akár kiképzőként voltam ott. Például az az 50 km-es túra a st-ben, amit Harkay Péter 😊 vezetett, s ahol úgy kellett elmennünk Kőszegről Írottkőn keresztül a Kalapos-kőig, hogy közben nem ehettünk egy falatot sem. Az utolsó kilométeren elő kellett vennünk az ételt és magunk előtt lóbálva vinni, miközben hangosan korgott a gyomrunk, majd még az étel egy részét fel is kellett áldoznunk a sámán oltárán. Folytathatnám a sort még azzal az emlékezetes tojásrántottával amit Balikó mama felrúgott a kenutúrán, vagy az esküvőnk előtti utolsó tábor esti menyasszonytáncaival, de a cserkészetben pont az az egyik legjobb dolog, hogy élményekből elmondhatatlanul sok van.

  1. Másnak a cserkészet egyfajta kikapcsolódásként van jelen, nálad ez nem (csak) így van. A munkád révén mennyire szerves része a mindennapjaidnak?

Jó dolog, amikor azt csinálhatod munkaidőben, amit egyébként szabadidődbe is tennél. Persze ez a hétköznapokban nem ennyire egyszerű. Mivel csapatmentorként az önkéntes vezetőkkel foglalkozom, hozzájuk kell alkalmazkodnom, így legtöbbször olyankor megyek találkozókra, amikor a családom otthon van. A rengeteg utazás is fárasztó, de Bence sokszor jön velem és szórakoztat az úton. Például nagyon jól tudja ismételni, amit a navigáció mond, így ügyel rá, nehogy eltévedjünk 😊 Ugyanakkor nagyon élvezem, hogy csupa fiatallal dolgozom, hogy a Kárpát medence minden szegletéből van munkatársam. Ez a nyelvi és kulturális sokszínűség nagyon inspiráló. Jó látni, hogy mennyire különböző és mégis mennyire ugyanolyan a cserkészet a környező államok magyarlakta vidékein. Bár a hónap nagy részében egyedül dolgozom, havonta kétszer mentor találkozók vannak Budapesten, ilyenkor jó megélni a csapatmunkát. Ezeken a napokon szívesen hozok-viszek cserkészeket a főváros és Szombathely között.

  1. 2018 szeptemberétől Te vezeted az Őrsvezetők őrsét, mesélj erről! Hogy érintett, hogy Rád esett a választás? Milyen a közös munka?

Nagyon megtisztelő volt felkérés, remélem megfelelek az elvárásoknak. Nem tudunk túl gyakran összejönni, csak kb. két havonta. Igaz volt már spontán ŐŐŐ is. Lassan építkezünk. Az első alkalmak arról szóltak ki hogy van, hol tart most a magánéletben az őrsvezetésben. Legutóbb a nehézségekről beszélgettünk, a motivációról, a miértekről, arról ki milyen áldozatot hoz őrsvezetőként. Fontos, hogy dolgozzunk azon miként tudjuk vonzóvá tenni az őrsvezetői munkát, hogyan tudjuk rávenni a gyerekeket, fiatalokat a szolgálatra. A cserkészet lényege az őrs, ezért az őrsvezetőkön nagyon sok múlik, ők viszik a hátukon a csapatot. Sok energiát, időt áldoznak az őrsgyűlésekre, ugyanakkor saját korosztályos őrsük már nem igazán működik. Az őrsvezetői őrs őrsgyűlései arra valók, hogy ők is minőségi időt kapjanak, sokat beszélgethessünk, játszhassunk közösen. Tervezzük, hogy a táborban, a tavalyi évhez hasonlóan legyen egy olyan nap, amikor az őrsvezetők kimenőt kapnak, de idén ezt a napot szeretnénk mi egy őrsként végig élni, a programokon résztvevőként, együtt jelen lenni, nem csak pihenéssel tölteni. Nagyon szeretném, ha nyár vége felé el tudnánk menni valahova egy hétvégére egy hosszabb ŐŐŐ-re, hogy átbeszéljük és felkészüljünk a jövő cserkész évre.

  1. Mi a csapatunk legnagyobb erőssége szerinted?

Az egyik erőssége a csapatot „fenntartó, eltartó” Kálvária templomi közösség és az a lelkiség, ami az itt működő közösségekben jelen van. A kerületben nincs még egy csapat, talán a zalaegerszegieket leszámítva, akik mögött a Jóisten kegyelmének köszönhetően ilyen erős bázis állna. A másik nagy és előre mutató erősségünk az szerintem a nagy létszámú kiscserkész rajban rejlik. Ez nagy felelősséget is jelent, hiszen számukra is biztosítani kell azt a fajta biztonságot, élményt, közösségi létet, lelkiséget és sok pozitív személyes példát, amit a mostani roverek kiscserkészként megkaptak.

  1. Mit adott neked a cserkészet?

Életem legfontosabb dolgait köszönhetem neki: férjemet, gyerekeimet, a barátaim zömét, felejthetetlen élményeket s a jelenlegi munkámat is.

  1. Miben fejlődtél/fejlődsz általa?

A cserkésztörvény 10 pontja jó iránytű. Kedvencem az 5. törvény, igyekszem a hétköznapokban is figyelni arra, hogy betartsam.

  1. Melyik a kedvenc népdalod/cserkészdalod? Kötődik ehhez valami szép emléked?

A Daltól hangos, mert nagyon szeretem az első versszak szövegét

  1. Mi a kedvenc cserkészprogramod az évben és miért?

Legjobban a fogadalomtételeket szeretem. Egyrészt mert akkor én is mindig megújíthatom a fogadalmamat, ez segíti az elköteleződésemet, illetve a szövegéből, főként a tiszti fogadalom szövegéből, mindig újabb és újabb aspektusok ragadnak meg bennem, amik elgondolkodtatnak és segítenek a fejlődésben. Másrészt nagyon jó nézni az újonnan ígéretet, fogadalmat tettek csillogó szemét és kezet fogva velük cserkésztestvérré fogadni őket. Ez még hatványozottabban igaz, ha a saját gyerekeim fogadalmát élhetem át. Szerintem ezek a tiszti lét legfelemelőbb pillanatai.

  1. Végül kérlek írj körbe egy cserkészek által ismert fogalmat, tárgyat. (Pl panoráma budi, portya ilyesmi)

Ezt a dolgot az egész csapat, vagy egy nagyobb cserkészközösség együtt csinálja olyankor, amikor meg akar köszönni valakinek valamit. Annál jobb, minél zajosabbra, hangosabbra sikerül.

— o —

A 10. kérdés megfejtését a media@51siksandor.hu e-mail címre várjuk “CSERKÉSZSZEMMEL” tárggyal.

Az előző interjú feladványának megfejtése a gyalogsági ásó volt. Ezúton gratulálunk helyes megfejtőinknek, Király Piroskának és Király Áronnak, jutalmuk egy-egy Óriás Pöttyös Túró Rudi!